stanmore koledž biblioteka

VRSTA \        Arhitektura, Projekat

GODINA \        2012.

LOKACIJA \        London, UK

STATUS \        Izgrađeno, prva faza 

KLIJENT \        Stanmore Koledž 

KONSULTANTI \      Neil Stevenson Project Management 

Osmišljen kao 'prostora za kolaberativno obrazovanje’,  ovaj projekat sastoji sastoji od nekoliko faza: izgradnje novog glavnog ulaza sa visokim stropom, nadogradnje biblioteke na 400m2 i preuređenje i oblaganje zidova na 2 sprata postojeće Elm Blok zgrade. Novi ulaz najavljuje čitavu strukturu, pruža vizibilitet sa ulice i predstavlja fokusnu tačku fakulteta i pojašnjava fukncionalnost zgrade iz koje je lako pristupiti unutarnjim prostorijama. Uklanjanjem pregradnih zidova i manjim promjenama enterijera - dodavanjem pokretnih zaslona i namještaja - stvoren je opušteniji, otvoren prostor za učenje, kako je uprava fakulteta željela. Novi plan učionica omogućava studentima pristup dvorištu koji je preobraženom u prostor za socijaliziranje, zajedničko objedovanje i učenje na otvorenom. Iskustvo kretanja kroz šemu se završava sa nadograđenim dijelom biblioteke koji je obložen drvom i nalikuje kućici na stablu. Ritam fasade odgovara prostorima za čitanje, bibliotečkim policama i prozorima različitih veličina sa kojih se pružaju pogledi na dvorište i okolnu prirodu. Vertikalni ritam drvene fasade na kojoj se smjenjuju prozori primjetan je iz dvorišta, sa ulice, kao i susjednih dijelova kampusa.