Naš Arhitektonski Studio: kao grad enterijerski predmeta; 

Arhitektura kao Enterijer. 

STATUS \ Izveden Projekat    

GODINA \ 2019                   

LOKACIJA \ Marijn Dvor, Sarajevo, Bih

VRSTA \ Projekat, Enterijer                                                     

GRAĐEVINSKA POVRŠINA \ 51m2                                       

SARADNICI \ Mahir Šehić (stolar)  

FOTOGRAFIA \ Anida Krečo

Grad se može napraviti na različitim mjerilama. Grad može biti soba, ili ansambl enterijerski predmeta, namještaja i fragmenata, od kojih svaki igra svoju specifičnu ulogu i koegzistira da bi stvorio harmoničnu cjelinu. 

Enterijer može biti minijaturni poligon za razvijanje arhitektonske ideje, forme i materijale. Plakar za knjige, sto, ili jedinica za ostavu može biti ideja za fasadu, biblioteku, ili infrastrukturu. 

Smješten u srcu Marijn Dvora, ovo je mala, jednostavna, skromna adaptacija stana u prizemlju zgrade iz austrougarskog perioda koji je, sa niskim buđetom, transformiran za upotrebu kao arhitektonski studio. 

Projekat je utemeljen u želji da se stvore smirujući, tihi i intimni unutrašnji prostori, koji imaju estetsku i funkcionalnu jasnoću. 

Osjetljive, jednostavne i precizne intervencije u enterijeru uključuju dobro izrađene lagane komade namještaja od breze šperploče i čelika; plakari, stolovi i ostava, koji su umetnuti u postojeće praznine i uvlačke (“nooks and crannies”) kako bi se napravila skladna cjelina. Transformirajući stan i korištenje prostora, poštujući cijelovitu razmjeru i orginalne karakteristike prostora. 

Postignuti enterijerski ambijent nudi alternativnu atmosferu nedavno komercijalizovanim centru Marijn Dvora koji se nalazi ispred ulaza. Dio grada koji je “nadut” sa prekomjernim formama, konzumiranjem i vizualnom bukom sa malo poštovanja prema okolnom historijskom nasljeđu. 

Projektni zadatak je bio da se prostor transformira u fazama, u skladu sa rastućim potrebama arhitektonskog studija. Prva faza omogućava prostor za rad za više korisnika, pružajući 2 odvojena radna prostora za 2 kompanije i 2 zajedničke prostorije. Trenutno je prostor korišten kao arhitektonski studio i jedna kancelarija za advokata. Prva faza stvara 3 glavne prostorije arhitektonskog studija: 

1. Biblioteka; pretvara ranije neizkorišten ulazni hol u zajedničku čekaonu i biblioteku sa visokim regalom od breza šperploče s integriranom klupom, pružajući pred-prostor (“threshold”) između vanjskog i unutarnjeg prostora, omogućujući posjetiteljima trenutak mira prije nego što nastave dalje. 

2. Radna Stanica; pretvara veću kancelariju u produktivnu i zajedničku radnu stanicu za 4 osobe, s ugrađenim namještajem za izradu modela, printer i ostavu, koji učinkovito koriste malu kvadraturu i daju toplinu prostoru sa dobro izrađenim detaljima. 

3. Forum; pretvara trpezariju u zajednički prostor za sastanke i prezentacije, što uključuje zidnu ploču od bijelog pluta kako bi pomoglo kolaberativnom procesu projektovanja i prezentacijama sa klijentima.

Daljnje faze projekta će biti završene u kasnijoj fazi, što uključuje renoviranje male čajne kuhinje i manje advokatske kancelarije. 

Predmeti nameštaja od breze šperploče igraju se sa hijerarhijom proporcija, zasnovani na ‘zlatnom rezu’, koji zajedno sa funkcionalnom svrhom potrebnom za efikasno korišćenje male kvadrature, daju jasan estetski jezik i dopunjuju igri sa proporcijama između originalnih vrata različitih veličina. 

Ove karakteristike, u kombinaciji sa kontinuiranom površinom novo ofarbanih svjetlo-sivih zidova, vrata, lajsni i vertikalni površina, stvaraju protok prostorija koji daju osjećaj velikodušnosti i otvorenosti. Odluka da se ofarbaju vrata, lajsne i štokovi istom bojom kao i zidovi, demokratizira prostor razbijajući hijerarhiju originalnih arhitektonskih karakteristika, omogućujući da se materijalni jezik novih umetnutih predmeta namještaja ujednom ističe i koegzistira harmonično unutar kontinuirane sive površine historijskog prostora. Kao arhipelag akupunktura u sivom moru. Stvaranje novog savremenog stanja bez uklanjanja originalnih karakteristika prostora. 

Jedna ključna detaljna intervencija, koja je transformisala upotrebu stana; jeste izdvajanje novog arhitektonskog studija i advokatske kancelarije sa ugradnjom regala sa zvučnom izolacijom između, unutar 80cm dubokog originalnog prolaza između te dvije prostorije. Na taj način obadvije zasebne kancelarijske prostorije dobivaju privatnost i duboki uvlačak od cca.33cm, koja se koristi za police. 

Ovaj mali, niskobudžetni i inkrementalni pristup projektu ima za cilj da postavi presedan sličnih projekata. Pri čemu umjesto potpunog natrpavanjem prostora sa "stvarima" i dekoracijom, može prevladati lagani i minimalni pristup, u kojem mali broj predmeta, sami po sebi, mogu prevladati i imati snažno prisustvo, materijalni jezik, funkcionalnost i prepoznatljivu estetiku, koja im omogućava da upravljaju atmosferom prostora. 

Projekat je morao biti izgrađen sa niskim budžetom. Projekt V Arhitektura su odlučili da koriste sirovu breza šperploču i crni čelik za glavne materijale, koji su nadopunili postojećim hrastovom podu. Projekt V su blisko i direktno sarađivali sa kvalitetnim zanatlijama u izradi predmeta namještaja. 

Ovaj pristup materijalizaciji i zanatstvu je ključan radu Projekt V; gdje svaki projekt daje priliku da se istraže različiti lokalno dostupni prirodni, sirovi i iskreni materijali, kao i za blisku saradnja sa zanatlijama kako bi se proizveli pažljivo izrađeni proizvodi i promoviralo korištenje prirodnih materijala i drveta u BiH. U nadi da će eventualno, kako raste potražnja, postojati više prilika za rast industrije domaći materijala, umjesto da se u velikoj mjeri društvo oslanja na uvoz kao što je sada pretežno slučaj.